Bombardino – chuťová bomba se do světa rozletěla z Itálie

Bombardino

Chystáte se na lyže? Jeseníky, Beskydy, Krkonoše nebo Alpy? Ať už si vyberete jakoukoliv destinaci, můžeme vám zaručit, že všude si budete moci dát bombardino. Tato chuťová bomba původem z Itálie už v nabídce horských hotelů, chat a barů nemůže chybět. Lahodný horký drink sytě žluté barvy nazdobený šlehačkou je prostě aktuálně „numero uno“ mezi zimními koktejly.

Míchaný nápoj, který s trochou nadsázky můžeme nazvat italskou verzí „irské kávy“, slaví už řadu let úspěch po celém světě.

Jednoduchý recept s celosvětovým úspěchem
Bombardino vzniklo v roce 1974 v jednom z horských hotelů v italském Livignu, populárním lyžařském středisku v Alpách. Parta přátel se prý tehdy rozhodla namíchat netradiční zimní koktejl, který by znavené lyžaře zahřál a dodal jim energii (velkou dávku energie).

Po několika neúspěšných pokusech vzniklo pití, jehož ochutnávku údajně provázely nadšené výkřiky „bombarda!“. No a bombardino bylo na světě… Recept přitom vypadá tak banálně: mléko, vaječný likér, whisky a směs zahřát. Se šlehačkovou ozdobou se zpočátku ani neobtěžovali, tu přidali vynalézaví barmani až později.

Jakkoliv jednoduše recept vypadá, chuť bombardina je prostě bomba a jeho úspěch byl okamžitý. Zvěst o parádním horkém drinku se rychle rozkřikla po celých Alpách a díky desetitisícům turistů se brzy proslavil ve zbytku Itálie a po celém světě.

Je libo Piráta nebo Calimero?
Tradiční bombardino se skládá ze čtyř ingrediencí – vaječného likéru, mléka, whisky a šlehačky na ozdobení. Jsou ale samozřejmě známé i další varianty. Například ve verzi Pirát se používá rum. Populární je i Calimero – to je obohacené o šálek espressa.

Fantazie barmanů je ovšem neomezená, takže například v samotném Livignu „co bar – to jiné bombardino“. Nápoje se pak liší nejen novátorskými přísadami, ale taky barvou, která může být od světle žluté až po oranžovou. Přestože je bombardino původně horký nápoj, existují i letní varianty s ledem a zmrzlinou. Se zmrzlinou s příchutí nápoje se můžete setkat i v českých obchodech.

Obsah alkoholu se výrazně liší v závislosti na receptuře. Podstatné je, jaký alkohol se do nápoje přidává. U bombardina prodávaného v obchodech se alkohol pohybuje kolem 17 %, ale pozor, přímo v barech může dosahovat až 30 %. Tak si na horách dávejte bacha! Ať po sjezdovkách nešněrujete příliš ze široka a hlavně ať se vrátíte ve zdraví domů.