Chystáte se na lyže? Jeseníky, Beskydy, Krkonoše nebo Alpy? Ať už si vyberete jakoukoliv destinaci, můžeme vám zaručit, že všude si budete moci dát bombardino. Tato chuťová bomba původem z Itálie už v nabídce horských hotelů, chat a barů nemůže chybět. Lahodný horký drink sytě žluté barvy nazdobený šlehačkou je prostě aktuálně „numero uno“ mezi zimními koktejly.
Míchaný nápoj, který s trochou nadsázky můžeme nazvat italskou verzí „irské kávy“, slaví už řadu let úspěch po celém světě.
Jednoduchý recept s celosvětovým úspěchem
Bombardino vzniklo v roce 1974 v jednom z horských hotelů v italském Livignu, populárním lyžařském středisku v Alpách. Parta přátel se prý tehdy rozhodla namíchat netradiční zimní koktejl, který by znavené lyžaře zahřál a dodal jim energii (velkou dávku energie).
Po několika neúspěšných pokusech vzniklo pití, jehož ochutnávku údajně provázely nadšené výkřiky „bombarda!“. No a bombardino bylo na světě… Recept přitom vypadá tak banálně: mléko, vaječný likér, whisky a směs zahřát. Se šlehačkovou ozdobou se zpočátku ani neobtěžovali, tu přidali vynalézaví barmani až později.
Jakkoliv jednoduše recept vypadá, chuť bombardina je prostě bomba a jeho úspěch byl okamžitý. Zvěst o parádním horkém drinku se rychle rozkřikla po celých Alpách a díky desetitisícům turistů se brzy proslavil ve zbytku Itálie a po celém světě.
Je libo Piráta nebo Calimero?
Tradiční bombardino se skládá ze čtyř ingrediencí – vaječného likéru, mléka, whisky a šlehačky na ozdobení. Jsou ale samozřejmě známé i další varianty. Například ve verzi Pirát se používá rum. Populární je i Calimero – to je obohacené o šálek espressa.
Fantazie barmanů je ovšem neomezená, takže například v samotném Livignu „co bar – to jiné bombardino“. Nápoje se pak liší nejen novátorskými přísadami, ale taky barvou, která může být od světle žluté až po oranžovou. Přestože je bombardino původně horký nápoj, existují i letní varianty s ledem a zmrzlinou. Se zmrzlinou s příchutí nápoje se můžete setkat i v českých obchodech.
Obsah alkoholu se výrazně liší v závislosti na receptuře. Podstatné je, jaký alkohol se do nápoje přidává. U bombardina prodávaného v obchodech se alkohol pohybuje kolem 17 %, ale pozor, přímo v barech může dosahovat až 30 %. Tak si na horách dávejte bacha! Ať po sjezdovkách nešněrujete příliš ze široka a hlavně ať se vrátíte ve zdraví domů.