Jubilejní Metelka Cup odložen. Slavkovská škola připravila alespoň recepty

Měla to být 11. 11. 2020 velká sláva. Integrovaná střední škola ve Slavkově u Brna chystala ve spolupráci s likérkou Metelka jubilejní 20. ročník renomované soutěže mladých barmanů a teatenderů Metelka Cup. Jenže adepti barmanského řemesla a začínající čajoví specialisté z celé republiky nakonec do luxusního prostředí Golf hotelu Austerlitz nedorazili. Dlouho před termínem se ředitelka školy Vladislava Kulhánková s Milanem Metelkou dohodli, že vzhledem ke koronavirové pandemii a očekávanému uzavření škol bude lepší soutěž zrušit a oslavy výročí odložit na následující rok.

„Na zrušení Metelka Cupu jsme se s paní ředitelkou dohodli na přelomu září a října. Už tehdy bylo zřejmé, že epidemická situace a vládní opatření se výrazně dotknou provozu škol. Shodli jsme se, že nemá smysl investovat do přípravy akce, jejíž konání je značně nejisté. Zbytečně vynaložené energie by nám bylo líto o to víc, že jsme s jubilejním ročníkem měli velké plány. Nevadí, přesunuli jsme tuhle akci příští rok. Zůstane nám alespoň vzpomínka, že když měl být dvacátý ročník, byl covid. Bude se to aspoň dobře pamatovat,“ konstatuje smířlivě Milan Metelka. „Jubilejní ročník jsme chtěli posunout na vyšší úroveň i po grafické, vizuální a prezentační stránce. Je to škoda, ale vynahradíme si to příští rok,“ doplňuje designér Jan Herynek.

Vynikající spolupráce rodinné likérky a slavkovské střední školy však přece jen na podzim plody přinesla. Na žádost Milana Metelky totiž pedagogové a studenti vytvářeli originální recepty drinků a cukrářských výrobků s využitím likérů z řady MILKYnového rumu Black Stamp. Realizaci a profesionální fotografování finálních výrobků sice značně ztěžovala protiepidemická opatření a distanční forma komunikace, ale díky iniciativě a nadšení šesti pedagogů příslušných gastronomických oborů a více než dvaceti studentek a studentů akce dopadla nad očekávání dobře.

alkoholický míchaný nápoj BANANA DAIQUIRI

BANANA DAIQUIRI → 4 cl Milky Banana, 2 cl Black Stamp, 1 ks banán, 1 cl čerstvá citronová šťáva, ozdoba: banán, mochyně

„Zpočátku jsem si myslela, že úkol je příliš náročný, protože jsme stále řešili, zda studenti ve škole zůstanou a vzniknou komplikace, ale moje obavy se nenaplnily. Celý tým fungoval fantasticky. Společně se studenty vymysleli pedagogové tolik nápadů, až oči a chutě přecházely,“ nešetří chválou ředitelka Integrované střední školy ve Slavkově u Brna Vladislava Kulhánková.

Všechny výrobky vznikly díky spolupráci pedagogů a studentů. Samotné fotografování již probíhalo bez účasti žáků, ale na základě předchozího testování receptur, a to jak v případě dezertů, tak koktejlů. „Do finální úpravy nápojů se studenti zapojovali na dálku a pedagogové vše připravili, ochutnali a po konzultaci s některými žáky doladili,“ popisuje on-line průběh akce ředitelka. Díky kreativitě a nápaditosti pedagogických pracovníků a studentů slavkovské střední školy vzniklo bezmála čtyřicet originálních receptů na drinky a cukrářské výrobky. „Nedá se říci, který nám chutnal nejvíc, každý recept je originál. Záleží na klientovi, čemu bude dávat přednost. Jsme moc rádi, že se podařilo splnit zadání a vznikly receptury, které si může každý připravit nebo upéct i v domácích podmínkách. Všechny jsou velmi jednoduché a současně lahodné,“ hodnotí Vladislava Kulhánková obdivuhodné výsledky spolupráce učitelů a žáků, které alespoň symbolicky připomněly zrušený Metelka Cup.

Ředitelka slavkovské střední školy nezastírá, že na zrušení soutěže přistoupila jen s těžkým srdcem. „Jubilejní ročník měl být opravdu velký. Soutěž připravujeme v podstatě od začátku školního roku, aby byla dokonalá v každém detailu. Zapojují se pedagogové i studenti, a to nejen prací. Každopádně to bereme jako motivaci a výzvu pro další rok. Už nyní všem můžeme slíbit, že se mají na co těšit,“ slibuje odhodlaně Vladislava Kulhánková.

Potěšte se spolu s námi některými z výrobků slavkovských pedagogů a adeptů barmanského a cukrářského řemesla. A těšíme se, až se s vámi ve Slavkově u Brna 11. 11. 2021 setkáme na jubilejním 20. ročníku Metelka Cupu!

recept na odpalované banány s višněmi

ODPALOVANÉ BANÁNY S VIŠNĚMI

Suroviny: mouka hladká 0,100 kg, olej 0,035 kg, sůl 0,001 kg, voda 0,135 kg, vejce 0,130 kg. Výrobní postup: vodu, olej, sůl přivedeme k varu. Přimícháme mouku a restujeme, dokud se hmota nepřestane lepit na stěny hrnce. Přendáme do šlehače a pomalu mícháme, po částečném vychladnutí přiléváme vejce. Hmotu stříkáme na pečící papír hladkou trubičkou, dvě spirálky vedle sebe, pokropíme vodou. Pečeme při 230-240˚C dokud nenaskočí a nemají zlatavou barvu, troubu neotvíráme.

Náplň: mléko 0,275 kg, cukr krystal 0,075 kg, vanilkový pudink 0,040 kg, vanilkový cukr 0,007 kg, máslo 0,200 kg, Milky Mellow Banana 0,070 kg, proslazené višně dle chuti. Výrobní postup: v části mléka rozmícháme vanilkový pudink, zbytek mléka, cukr krystal a vanilkový cukr přivedeme k varu, do vroucího mléka přiléváme pudinkovou část. Povaříme cca 3 minuty. Pudinkovou část pomalu šleháme, při tělesné teplotě přimícháme máslo a vyšleháme. Nakonec ochutíme likérem. Korpus podélně rozkrojíme, na spodní část nastříkáme ochucený krém, na který poklademe višně. Přiklopíme druhou částí korpusu, pocukrujeme a libovolně dozdobíme.