Moravský Vaječný Kávový: Tradice s příchutí nedělního odpoledne

Kávový vaječný likér

Představte si tradiční nedělní oběd. Celá rodina u jednoho stolu. Slavnostně připravená tabule. Rozhovory o posledních zážitcích, vtipkování, hřejivá atmosféra vzájemné blízkosti. Vynikající hlavní chod. A pak – zákusek. Tedy přesněji – zákusek a káva. Tato kombinace je přece pro rodinnou pohodu skoro synonymem.

Věřte, že vzpomínky na ta nejhezčí nedělní odpoledne v kruhu nejbližších vám vyvstanou před očima, jen co k Moravskému vaječnému kávovému přivoníte. V opojném aromatu této novinky z produkce likérky Metelka rozpoznáte nepřekonatelný babiččin vaječný likér i čerstvě namletou kávu. Ještě skutečnější bude obraz spřízněnosti a harmonie ve chvíli, kdy tento bonbónek mezi Metelkovými nápoji okusíte. Jeho chuť je jemná, laskavá, okouzlující a… dlouhotrvající. Nedělní odpoledne s dezertem a kávou budete na patře cítit dlouhé minuty. A budete si přát ho zažít znovu a znovu.

Na chuť, na zdraví a na tátu!
Laik by si možná řekl: „To je toho, tak se prostě do hotového vaječňáku přimíchá trochu kafe a je hotovo. Na tom přece není nic složitého.“ No, takhle by to možná šlo doma, když si uděláte českou specialitu – alžírskou kávu – a změníte pořadí ingrediencí. Ale v likérce se světovým renomé by to pochopitelně nešlo. „Na receptuře Moravského vaječného kávového jsem pracoval dva roky,“ potvrzuje Milan Metelka, že najít správný poměr všech složek nebylo nic jednoduchého.

Proč se vůbec do něčeho takového pustil? „Káva je poslední dobou opravdu populární příchutí likérů a destilátů. A přitom žádná konkurence kávový vaječňák nedělá. Navíc v českých zemích se vždycky kávový vaječňák dělával i podomácku. Někomu v něm plavaly i černé tečky z turecké kávy, jiní vytunili recept rozpustnou kávou…“ usmívá se.

A další důvod: kávový vaječný likér dělával i Milanův táta Bohumil. „To ano, dělával a výborný!“ přizvukuje Milanova sestra Zlata Zelová, která rozhovoru přihlíží ve vyškovském Metelka Shopu. Oba se nad tou vzpomínkou na malou chvíli zasní. „Táta normálně uvařil kávu a smíchal to s alkoholem. Předtím si udělal tu melanž mléko, vaječné žloutky a cukr. Zahříval to na asi sedmdesát stupňů jako teď my. Ale té kávy zase nesmí být moc,“ přemítá Milan Metelka.

Pomohla spolupráce na jiném produktu
Najít tu pravou chuť pro něj bylo nejsložitější. Během té cesty přišel na to, že kávové aroma se dobře nese s vanilkou, vzájemně se podporují. Jenže s kávou, jejím druhem a množstvím byl problém. Procházel i lidové recepty na internetu, ale nikde nic. Ani turek, ani neska nefungovaly. „Když jsem to vyvíjel, pořád nebyla káva dost cítit, nebyl jsem s tím vůbec spokojený. Chtěl jsem chuť a vůni pražené kávy, ne vařené. Ta kávová chuť musela v ústech prostě zůstat. Žádný macerát pořád nebyl to pravé,“ popisuje.

Paradoxně mu pomohla spolupráce s jinou firmou. Vytvářel recepturu na kávový espresso rum pro Albert Michler Distillery. „A konečně jsem to našel. Ten správný přírodní výtažek! Teprve s ním jsem dosáhl buketu, který jsem si od začátku představoval,“ vzpomíná Milan Metelka.

Zdůrazňuje přitom, že Moravský vaječný kávový rozhodně není tradiční vaječný koňak plus kávové aroma. „Je to úplně nový produkt. To dotvoření přišlo díky kávovému rumu, bez něj bych se ke kávovému vaječňáku nedopracoval,“ přiznává.

Metelkův vaječňák mají rádi i Němci
Moravský Vaječný Kávový je vhodný na přímou konzumaci, ale i na zmrzliny, dezerty a ovocné poháry. Kávový je k Tradičnímu Vaječnému něco jako mladší brácha. Nebo dvojče.

Zatímco destiláty nemají expiraci nijak limitovanou, u Moravského Vaječného jsou to tři roky. Ale i to je dost. „Děláme ho zatepla a máme dobrý a výkonný homogenizátor. Proto vydrží. Vše je navíc dobře pasterizované,“ ujišťuje výrobce.

Ačkoliv je Moravský Vaječný – nyní i s kávovou příchutí – určen hlavně pro český a slovenský trh, dobře se prodává i v pohraničí. Oblíbili si ho Němci, Italové i Poláci.

Tak si je zkuste porovnat i vy.