Giraldilla vykouzlila z rumu Black Stamp excelentní drink Black Baron

Rum je skvělé pití. Vybere si každý. Své si mezi nimi najde ten, kdo má raději něco sladšího, i ten, kdo vyhledává spíš ostřejší chuť a pořádné pálení na patře. Může výborně fungovat sám o sobě, ale je fantastický i jako přísada do drinků. Na rumu přece stojí celá koktejlová kultura! Vždyť kdo by neznal třeba Cuba Libre, Daiquiri, Piña Coladu nebo Mojito?

Co platí pro rum obecně, týká se i Black Stampu. Vychutnáte si ho samostatně, ovšem svou výjimečnost prokazuje i v míchaném nápoji. Výjimečnému rumu by ale slušely i výjimečné, originální koktejly „na míru“.

Koktejly vytvořil barman Marco Boscato
Likérka Metelka proto vyzvala ke spolupráci vyhlášený olomoucký rumový bar Giraldilla – La Bodega Cubana. Zákazníkům útulného podniku ve Vodních kasárnách v historickém centru města míchá drinky mladý barman Marco Boscato. A se stejným nadšením a radostí, s jakou se stará o hosty baru Giraldilla, se ujal i úkolu pro Black Stamp.

Původní zadání znělo vytvořit pět drinků s využitím rumu Black Stamp a k tomu jeden speciální, černý – Black Baron – který bude vycházet z rodinného příběhu „černého barona“ Bohumila Metelky. Jenže Marco je kreativní barman a příprava originálních koktejlů s rumem Black Stamp ho tak bavila, že vymyslel i jeden drink navíc. „Pochopitelně jsem chtěl, aby každý koktejl byl jiný. Takže mám od každého něco. Jeden je sladký, další do kysela, je tam i hořký, s tonikem nebo ostřejší se zázvorovým pivem. Tak jsem se do toho obul, že jsem jich nakonec udělal víc, než mělo být,“ usmívá se Marco Boscato. Pohrál si i s jejich názvy. „V jednom jsem použil gin a tonic a pojmenoval ho po své tetě San Gabri, která právě gin s tonikem měla moc ráda. Další recept pracuje se zázvorovým pivem a drink se pojmenoval jamajským slovem tallawah, tedy překvapivý, překvapivě silný,“ vysvětluje jména svých koktejlů.

Cola by rum přebila, volba padla na kávu
Úplně speciální je pak drink Black Baron. „Černý baron“ měl být barevně a snad i trochu zemitou chutí věrný historii tohoto lidového označení nechvalně proslulých jednotek Pomocných technických praporů. „Koktejl měl být v první řadě tmavý, aby připomínal historii rumu a rodinný příběh, který jej provází. Takže jsem dlouho přemýšlel nad tím, jakou přísadou dosáhnout tmavé až černé barvy. Byla by škoda použít třeba colu nebo jinou přísadu, která by chuť rumu úplně zabila. Nabízela se káva. Využil jsem i kávový likér. Nějaký čas to zabralo, ale myslím, že výsledek je výborný – barevně i chuťově. Jsem rád, že to chutná nejen mě, ale všem, kteří to zatím testovali,“ je barman spokojený s výsledkem svého snažení.

Najít konečný poměr ingrediencí mu prý trvalo jen chvíli. První pokus ještě nedopadl podle jeho představ, ale napodruhé to bylo ono. „Napoprvé jsme smíchali panák rumu, kávu, kávový likér a k tomu ještě přidali trochu cukru. To ale bylo moc sladké, protože káva sama o sobě je trochu sladší. Tak jsme to zkusili bez cukru a ještě trošičku upravili množství přísad a bylo to perfektní,“ popisuje Marco vznik koktejlu Black Baron.

Black Stamp? U nás nemá konkurenci
Výborná chuť koktejlu podle něj vychází z jedinečnosti rumu Black Stamp. „Na našem trhu je výjimečný, nemá v porovnání s dalšími českými rumy, třeba Republikou nebo Heffronem, konkurenci. Je vytvořený na jamajský způsob a jamajské rumy mají velmi výraznou chuť. To se povedlo zachovat i v Black Stampu. Myslím, že pan Metelka to trefil perfektně.

Ze zkušeností v našem baru vím, že zákazníci mají výraznější chuť rádi a to Black Stamp splňuje,“ chválí počin likérky Metelka barman s exoticky znějícím jménem, které k jeho profesi pasuje. „Tatínek je Ital, maminka Češka, já jsem rodilý Čech,“ vysvětluje s úsměvem Marco.

Když vidíte Marca kouzlit za barem, rozhodně byste nehádali, že k této práci se dostal teprve před zhruba třemi lety a je vlastně samouk. Je totiž odmaturovaný elektrikář. Tuto profesi ale nakonec nikdy nezkusil. „Šel jsem do učení proto, že elektrikáře dělal děda, ale po pravdě, já bych to nemohl dělat. Dělal jsem číšníka, ale vždycky mě to táhlo za bar. Využil jsem tehdy nabídku šéfa baru Giraldilla, jestli to u něj nechci zkusit. Znal jsem to tady, chodil jsem sem dřív, než jsem tady začal pracovat, takže jsem to s radostí vzal. A hrozně mě to chytlo. Je to pecka,“ směje se Marco Boscato.

Metelkovi: Všechny koktejly jsou výborné
Že se Marco zřejmě pro profesi barmana narodil, potvrdili v hodnocení jeho koktejlů také Milan a Jan Metelkovi. Shodují se, že všechny do jednoho se nadmíru povedly. Milanovi nejvíce chutnal drink Gentle Touch, který kombinuje rum s karamelovým sirupem, cordialem, pomerančovým džusem a pomerančovou kůrou. „Black Baron je výborný, ale Gentle Touch má u mě jedničku, ten mě opravdu velmi překvapil,“ hodnotí starší z Metelků. Spojení rumu a pomeranče nadchlo i jeho syna. „Skvělou chuť ale měly všechny drinky, nejradši bych si je dal všechny ještě jednou,“ směje se Jan Metelka.

Recepty Marca Boscata si samozřejmě můžete vyzkoušet doma, zvlášť když vám nebude chybět jejich základ – Black Stamp. Pokud byste je ale chtěli vyzkoušet v originální verzi přímo v baru Giraldilla, vřele vám to doporučujeme. Určitě se za nezapomenutelnými chuťovými zážitky do Olomouce vydejte. Více informací o baru, kterému jméno dala bronzová korouhev na havanské pevnosti El Castillo de la Real Fuerza později proslavená díky vyobrazení na etiketě světoznámého rumu Habana Club, najdete na webových stránkách http://giraldilla.cz.