Skvělá atmosféra, rodinná pohoda, ochotní pořadatelé, vzpomínají na Slavkov soutěžící

Skvělá atmosféra, rodinná pohoda, vzpomínají na Metelka Cup barmani a teatendeři

Na šest set studentek a studentů ze zhruba tří desítek škol z České republiky, ale taky ze Slovenska, se za dvacet let existence představilo na Metelka Cupu. Téměř dvě stě z nich si ze Slavkova u Brna odvezlo pohár za první, druhé či třetí místo v hlavní soutěži, flairu, pouring testu nebo v posledních letech v teatender competition. To už je pořádně početná a dnes už možná i dvougenerační rodina, které Metelka Cup výrazně pomohl v získávání profesních zkušeností a motivoval je k další práci.

Jak se dnes všichni mají a co dělají? Zůstali v oboru, nebo je osud zavál do úplně jiných oblastí? A jak na soutěžení ve Slavkově vzpomínají? Ptali jsme se na to všech „medailistů“. Některé jsme obeslali e-mailem, jiné jsme kontaktovali přes sociální sítě. Pochopitelně se nám neozvali všichni – zvlášť u děvčat, která se mezitím stala často provdanými dámami, nelze předpokládat, že jejich e-mailová adresa bude funkční i po například patnácti letech. 😊 Ale několik odpovědí se nám přesto sešlo. A pokud mezi účastníky Metelka Cupu patříte i vy, budeme rádi, když se s námi o vaši zkušenost podělíte na sociálních sítích likérky Metelka.

 

Michal Kalhotka
SOŠ obchodu a služeb Třebíč
2001 · Free Style, 1. místo

Michal Kalhotka
Metelka Cup byl pro mě vůbec první soutěž ve volném stylu, tedy flairu. Do té doby jsem soutěžil jen v klasickém stylu. Zážitek to byl krásný. Vyhrál jsem a navíc to byl první oficiální ročník soutěže! A přestože takovou soutěž dělali ve Slavkově poprvé, všechno klapalo a soutěž měla skvělou atmosféru. V gastronomii jsem zůstal dodnes, přestože už nejsem za barem. Za těch neuvěřitelných dvacet let jsem si prošel i kuchyní jak českou, tak i zahraniční, působil jsem i v managmentu jedné gastro společnosti a momentálně pracuji na pozici obchodního managera pro mezinárodní firmu, která se zabývá výrobou konvektomatů a multifunkčních pánví. A můj největší úspěch? To, že jsem celou dobu dokázal vydržet v oboru gastronomie. A to, že mám práci, která mě baví a je pro mě koníčkem.

Lenka Dobešová (Rufferová)
ISŠ Slavkov u Brna
2004 · Junior Flair, 3. místo
2005 · Junior Flair, 2. místo
2006 · Junior Flair, 2. místo
2007 · Junior Flair, 1. místo

Lenka Dobešová (Rufferová)
Soutěž se odehrávala na mé škole, domovské půdě, takže na ni vzpomínám velmi ráda. Díky spolužákům měla skvělou atmosféru, hlavně u flairu, který přece jen byl trochu zajímavější než klasika. 🙂 Originální byl Metelka Cup ale právě hlavně klasikou, protože se míchal teplý nápoj. V gastronomii jsem bohužel nezůstala, i když mě to opravdu bavilo. Hned po maturitě jsem se rozhodla studovat vysokou školu a tím vlastně skončila i moje kariéra v gastru. Po vysoké jsem pracovala na pozici vedoucí účetního oddělení a po sedmi letech se přesunula k IT a analýze a implementaci software. Teď jsem na mateřské. Vzala jsem si k tomu ještě brigádu a dělám IT kurzy programování. Návrat do gastronomie už neplánuji, ale obdivuji všechny, kdo si tento obor vybrali, pracují v něm a daří se jim skloubit práci s rodinou.

Václav Abraham
HŠ Bohemia Chrudim
2008 · Junior Flair, 3. místo
2009 · Junior Flair, 1. místo
2010 · Junior Flair, 2. místo

Václav Abraham
Na většinu soutěží vzpomínám v dobrém, ale Metelka Cup v roce 2008 budu mít navždy spojený s tím, že mě tam tenkrát vezli děda s babičkou, že se to konalo v tělocvičně a že jsem skončil třetí. Moc dobře si pamatuji, že mě tenkrát porazil Martin Kovář, dnes úspěšný světový barman, který momentálně žije v Mexiku a má za sebou spoustu úspěšných projektů. Několikrát jsem se do Slavkova vrátil, ať už na další ročník soutěže nebo jako lektor flairu. Z toho vyplývá, že v gastronomii jsem i po studiu zůstal. Zajišťuji kompletní barový catering, barmanská vystoupení, degustace, kurzy. Vše pod značkou Bar kdekoliv. A podařilo se mi nasbírat i pár úspěchů. Mezi největší patří medailové pozice na mistrovství světa – 2. místo v letech 2013 a 2019 a 3. místo v letech 2012, 2014, 2015.

Tomáš Bielčík
HŠ Vincenze Priessnitze Jeseník
2013 · Junior Flair, 2. místo

Tomáš Bielčík
Ve Slavkově jsem potkal spoustu zajímavých lidí a jsem s nimi dodnes v kontaktu. To ale není jediný důvod, proč mám na Metelka Cup krásné vzpomínky. Soutěž byla extrémně přátelská, plná emocí a zábavná a byla to tehdy jedna z mála flairových soutěží a já se na ni vždy těšil. A jestli jsem zůstal v oboru? Nějaký čas jsem strávil v cizině, a když jsem se vrátil, zamiloval jsem se do Brna. Teď pracuji v baru Element. Dosáhl jsem i několika úspěchů – kvalifikoval jsem se například na Roadhouse Grand Final v Londýně, což je sen každého flair barmana. V mixologii si vážím toho, že jsem jeden z vítězů Plymouth soutěže a finalista Diplomático soutěže v letošním po-covidovém roce.

Lukáš Košnar
Labská hotelová škola Pardubice
2013 · Junior Flair, 3. místo
2014 · Junior Flair, 1. místo

Lukáš Košnar
Na soutěže ve Slavkově vzpomínám velmi rád. Zúčastnil jsem se dvakrát a v obou případech z toho bylo top 3. Na Metelka Cup nezapomenu i proto, že to pro mě v roce 2013 byla jedna z prvních soutěží vůbec. Líbilo se mi, že se tehdy konala přímo na škole v tělocvičně. Fandila nám spousta studentů a byla tam skvělá atmosféra. Barové gastronomii se stále věnuji a momentálně pracuji sám na živnost a rozjíždím jeden podnikatelský záměr. Víc zatím prozradit nemůžu. 😊

 

 

Kateřina Vymazalová
SOŠ a SOU Polička
2016 · Teatender Competition, 1. místo
2017 · Junior Classic, 2. místo

Kateřina Vymazalová
Metelka Cup byl jednou z výjimečných soutěží, protože to všude krásně vonělo teplými cocktaily a skvělým čajem. Připomínalo mi to už blížící se Vánoce, a možná proto to byla vždy tak skvělá akce. I díky tomu bylo ve Slavkově dobře, i když se nedařilo. V oboru jsem zůstala a dostala jsem skvělou příležitost pracovat v baru Hemingway, což je špičkový podnik s vysokou nápojovou gastronomií nedaleko pražské Národní třídy. A tento pracovní post zároveň vnímám jako jeden z mých největších úspěchů. Svůj obor bych nejspíš nikdy ani neopustila, i kdyby přišlo cokoli. Mé srdce patří jídlu, pití a celé gastronomii.

 

Eliška Zemánková
SŠHS a VOŠ Opava
2016 · Teatender Competition, 2. místo
2017 · Teatender Competition, 3. místo

Eliška Zemánková
Slavkovská soutěž je pro mě jedinečná příjemnou rodinnou atmosférou. Všichni byli velmi příjemní, nadšení a ochotní pomoci s řešením sebemenšího problému. Celá soutěž působila velmi uvolněným a příjemným dojmem. Člověk neměl pocit, že by měl být nervozní, protože atmosféra ho nutila si celý den naplno užívat. Ten pozitivní dojem umocňovaly krásné prostory hotelu golfového resortu, kde se Metelka Cup odehrával. V těžké covidové době se mi podařilo otevřít si vlastní kavárnu, která prosperuje, ale později jsem ji předala k řízení mé rodině, a to z důvodu relokace. V gastro oboru se už nepohybuji a pracuji jako personalistka v jedné elektrotechnické společnosti.

Filip Jung
SSŠG Svidnická Praha
2016 · Junior Classic, 1. místo
2017 · Junior Classic, 1. místo

Filip Jung
Metelka Cup byl pro mě příjemným ozvláštněním v seriálu soutěží, a to hlavně díky přípravě hot drinků. Tím byl originální, nikde jinde se na horké nápoje nespecializovali. V oboru jsem po dokončení školy nakonec nezůstal. Pracoval jsem sice šest let v pražském střešním baru Cloud 9 sky&lounge, ale teď působím v oblasti logistiky a obchodu. Rád ale vzpomínám na některé barmanské úspěchy, například na umístěni mezi top trojkou junior barmanů CBA v letech 2015, 2016, 2017 a hlavně na reprezentaci České republiky na Monin Cup Final 2016 v Paříži.

 

Zuzana Butorová
SŠPHZ Uherské Hradiště
2019 · Junior Classic, 3. místo

Zuzana Butorová
Na Metelka Cup vzpomínám s velkým respektem, úctou, úsměvem na tváři, ale zároveň se slzami v očích. To proto, že už je to nějaká doba, co jsem měla tu čest a možnost účastnit se barmanských soutěží. Ještě teď mám husí kůži, když si vzpomenu na ten pocit, když vyhlásí vaše jméno na pomyslné bedně vítězů. V gastro oboru jsem i po škole zůstala. Nedokázala jsem si představit, že bych začínala někde úplně jinde. Gastronomie je mi opravdu velmi blízká oblast a zamilovala jsem si ji. A když se do něčeho jednou člověk zamiluje, je pro něj těžké to opouštět, pokud k tomu nemá nějaký vážný důvod. Pracuji v brněnském hotelu Atlantis, konkrétně v nově postaveném a čerstvě otevřeném wellness na pozici barmanky ve Fresh a Pool baru. Za největší úspěch považuji právě svou současnou pracovní pozici, to, že můžu dělat, co mě baví.