Etikety dokládají rodinnou tradici

Wolga – jemný hořký likér

Likérnictví se rod Metelků věnuje již v třetí, respektive ve čtvrté generaci. Nápoje s tímto jménem popíjejí zákazníci více než osmdesát let. Tradici založenou v roce 1934 Antonínem Metelkou připomínají následovníkům archivní fotografie a také původní etikety.

Nedochovalo se jich bohužel mnoho, ale těch několik, které rodina střeží jako oko v hlavě, vypovídá především o – na svou dobu – bohaté a pestré nabídce dobrého pití. Antonín Metelka, který vystudoval brněnskou hotelovou školu a pracoval v pohostinstvích ve Vyškově, Bučovicích a Brně, dodával zákazníkům režnou, rum, griotku, bylinný likér Praděd, jemný hořký likér Wolga, Rosbašský likér, Liqueur de Chartreuse, speciální bylinný likér pro lovce Hubertus a další oblíbené lihoviny a likéry. A to byl přitom majitelem vyškovské hospody, který chtěl „jen“ nabídnout něco navíc. Původní etikety ale vypovídají také o velké dávce estetického cítění zadavatele. Však posuďte sami…

Liquer de Chartreuse

Chartreuse je francouzský bylinný likér se silně kořeněnou chutí. Vyrábí se ze 130 horských bylin a vínovice. Recept na tento likér údajně získali roku 1605 mniši kartuziánského řádu od maršála Francoise ďEstrées. Přezdívá se mu zelený oheň. Existuje v zelené a slabší žluté variantě. Lidově se likér nazývá také šartrezka. Tohoto označení je použito například ve filmu Stín kapradiny nebo v seriálu Byli jednou dva písaři.

Rosbašský likér


Praděd je nazlátlý bylinný likér sladké, jemně hořké chuti, jehož historie sahá až do roku 1877. Tehdy jej začal vyrábět krnovský výrobce likérů Siegfried Gessler. S likérem slavil velký úspěch nejen v Rakousku-Uhersku. Rodina však o likérku přišla a posléze byla začleněna do státního podniku, který v 90. letech zkrachoval. Ochranné známky v roce 2005 zakoupila firma Rudolf Jelínek a výrobu Pradědu obnovila.