Reprezentativní prostory Golf Hotelu Austerlitz ve Slavkově u Brna byly 8. listopadu doslova prosycené vůněmi vanilky, skořice, pomerančové kůry nebo rakytníku, ale hlavně vynikajících horkých drinků. Z celé republiky se sem totiž sjeli středoškolští adepti barmanského řemesla, kteří chtěli uspět v prestižním Metelka Cupu. Slavkovská Integrovaná střední škola pořádala soutěž ve spolupráci s likérkou Metelka již poosmnácté.
O přízeň odborné poroty usilovalo dvacet soutěžících, kteří měli za úkol připravit horký nápoj s využitím likéru Saint Hubert ́s Liqueur od společnosti Metelka. Další složení nápoje záleželo už jen na jejich fantazii. Významným partnerem byla i společnost Teekanne, která poskytla prémiovou gastro řadu čajů, jež soutěžící mohli do svých nápojů začlenit. Soutěž zaštítila Česká barmanská asociace a díky tomu se její výsledky započítávaly do celoročního hodnocení soutěže o titul barmana roku v kategorii junior a ostatních pohárů značek Coca-Cola a Fabbri.
Že mladá generace barmanek a barmanů rozhodně netrpí nedostatkem invence, bylo znát již v přípravné místnosti, kde si chystali ingredience pro své soutěžní nápoje. Jejich nápaditost, zejména dobře naučené základy barmanské profese se ale naplno projevily při samotném klání. Přestože se před zahájením Metelka Cupu tréma a nervozita v hotelu dala téměř krájet, během soutěže jako mávnutím kouzelného proutku nebylo po třesu rukou ani památky a soutěžící vystupovali s velkou mírou profesionality.
Ve výsledných nápojích se nakonec uplatnil nejen povinný Saint Hubert ́s Liqueur, ale taky Metelkovy absinty a produkty z řady Spicy. Vzniklo tak dvacet úžasných horkých drinků. Vyhrát Metelka Cup však bohužel mohl jen jeden. Pohár pro vítěze si nakonec odvezl Filip Jung z pražské Soukromé střední školy gastronomie za nápoj Hell´s angel. Druhá skončila Kateřina Vymazalová ze SOŠ a SOU Polička s drinkem s poetickým názvem Poslouchej, jak zpívám a bronzovou příčku obsadil další reprezentant pražské školy Petr Špák s drinkem Pain Killer no. 2. Udělovala se i cena za nejlepší nápoj s využitím absintu, kterou získala Monika Lužná z Prostějova.
„Poprvé jsme využili reprezentativní prostředí slavkovského golfového resortu a byl to krok správným směrem. Díky tomu se podařilo Metelka Cup pozdvihnout na vyšší úroveň,“ zhodnotil letošní ročník Milan Metelka. Kvalitativní posun soutěže, která se letos konala pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka, ocenil i prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. „Využití profesionálního zázemí hotelu Metelka Cupu rozhodně prospělo. Má velký potenciál do budoucna,“ řekl Svojanovský.
Podílet se na soutěži pro mladé barmany je pro likérku Metelka velká prestiž. „Je to jedna z forem šíření dobrého jména. Adepti barmanského řemesla se na Metelka Cupu seznámí s našimi produkty a budou tak vědět, že je mohou použít jako základ skvělých drinků. Za osmnáct let už takto s našimi nápoji pracovalo skoro čtyři sta studentek a studentů. A to už je přece velmi pěkné číslo,“ dodal Milan Metelka.