Značka Metelka oslaví v roce 2024 devadesátku! Příští rok si totiž naše tradiční rodinná likérka připomene, že v roce 1934 se tehdy 32letý Antonín Metelka rozhodl, že už hostům své vyškovské hospody nebude nabízet jenom cizí destiláty, nýbrž zkusí rozlévat i vlastní likéry a lihoviny. Se synem Bohumilem se pustili do výroby tehdy populárních značek. A ono jim to šlo – a jak! Nejdřív jen pro potřebu rodinného hostince, ale později i po celé jižní Moravě jste si mohli dát třeba jejich Režnou, Rum nebo Griotku. V roce 1937 přišli se specialitou – bylinným likérem HUBERTUS, jehož originální recepturu vymysleli na zakázku pro členy místního mysliveckého spolku. Metelkův HUBERTUS se pak proslavil široko daleko. A pokračovatel v rodinné tradici Milan Metelka věří, že stejnou budoucnost má i jeho nový HUBERTUS, který navazuje na odkaz předchůdců.
Prvorepublikový likér, jehož receptura je velmi složitá a takřka nenapodobitelná, hýčká Milan Metelka po celou dobu svého úspěšného působení v likérnictví. „Těžko se vzdávám odkazu předků. Chci stále navázat na předválečný likér. Jsem totiž přesvědčený, že HUBERTUS je výjimečný a má trvalou hodnotu, která nepodléhá módním vlnám,“ věří Milan Metelka. Likér s úžasnou chutí po bylinkách a ovocných plodech proto v průběhu let několikrát zdokonaloval a vylepšoval, jemně upravoval poměr jednotlivých ingrediencí, ale jeho fundament neměnil.
Nejdřív tak vznikl oblíbený ST. HUBERT’S LIQUEUR. „Receptura likéru vycházela z macerátu mnoha bylin a koření, směsí ovocných šťáv a destilátů. Výrazně ve výsledné chuti zaznívá levandule, andělika lékařská, skořice, zázvor, anýz a směs citrusových plodů,“ nechává nahlédnout do zákulisí přípravy nápojů. Z úcty k rodinné tradici, ale také z až paličaté touhy po dokonalosti se rozhodl pro změnu, a to přesto, že ST. HUBERT’S LIQUEUR byl úspěšný produkt.
Přichází proto restart původní značky HUBERTUS! Obdobně jako v případě ST. HUBERT’S LIQUEUR nejde o radikální změnu původní receptury, jen o posun směrem k očekáváním a chutím současného zákazníka. „Trochu jsme snížili vydatnost bylinného macerátu, ale hlavně jsme recepturu vylepšili o destilát z bylin a koření. A ještě jedna věc: Nápoj je stařený v dubových sudech po sherry. To dodává likéru na vůni i lahodné chuti,“ popisuje Milan Metelka novinky obnovené značky HUBERTUS. Bude se mu dařit v konkurenci dalších bylinných likérů? „HUBERTUS byl a stále je nenapodobitelný originál. Jsem si jistý, že naši zákazníci originalitu oceňují a že to nejsou konzervativní konzumenti, kteří zatvrzele lpí na stereotypech ať už ve výběru likérů nebo obecně v životě,“ zdůrazňuje.