Likérka Metelka je rodinná firma. Řeknete si: „To je jen taková fráze.“ Ale kdepak, v Metelkově případě to rozhodně žádná fráze není. Když v souvislosti s likérkou mluvíme o rodině, máme na mysli nejen to, že se likérnické řemeslo dědí rodově po několik generací a že společnost vedou hrdí nositelé jména Metelka, ale označení také napovídá, že množství zaměstnanců je srovnatelné s početnější rodinou a především, že mezi nimi panují až příbuzensky dobré vztahy. V rubrice Profil bychom vám rádi postupně představili ty, díky nimž je likérka Metelka jako rodina, kteří se podílejí na tom, že značka Metelka je symbolem kvality, prostě všechny ty, bez nichž by firma nemohla existovat.
Patří sice k nejmladším zaměstnancům, ale rozhodně není jen řadovým „vojínem“. Právě naopak, čtyřiadvacetiletý Lukáš Dorničák má z hlediska procesu výroby vysokou „hodnost“. Je totiž likérník, to znamená, že likéry vaří a míchá, dohlíží na jejich správnou chuť, vůni, barvu i lihovitost. Zjednodušeně řečeno, právě díky Lukášovi jsou nápoje nesoucí značku Metelka stále takové, jak je vymyslel a vytvořil Milan Metelka.
Důležitou pozici ale nezískal hned. Když před třemi lety do likérky nastupoval, měl na starosti něco jiného. „Přijali mě jako seřizovače poloautomatických i plně bezobslužných strojů. Rychle jsem se ale naučil všechno, co vyžaduje stáčení emulzních likérů i víceprocentních druhů alkoholu,“ vzpomíná mladík, který se zajímá o moderní technologické novinky. Možná i díky tomu všechny informace z výroby v likérce vstřebal až neuvěřitelně rychle a první hektolitry Moravského Vaječného Tradičního, Milky, griotky, tuzemáku a dalších nápojů míchal už zhruba po pěti měsících ve společnosti.
Tvrzení, že likérka Metelka je rodinná firma, platí u Lukáše dvojnásob. „Pracovali tady totiž oba rodiče a právě od nich jsem se o zaměstnání dozvěděl. To byl ostatně jeden z důvodů, proč jsem nastoupil. A taky jsem byl nadšený z možnosti poznat něco nového a pracovat v čistém pracovním prostředí, které je navíc prosycené všudypřítomnými lahodnými vůněmi,“ vysvětluje Lukáš.
Pracovat v příjemném a bezstresovém zaměstnání, kde například příchod ředitele do výrobny neznamená jinde vyžadovaný nástup „do pozoru“, ale kde se na něj člověk může těšit.Lukáš Dorničák
Produkty svého zaměstnavatele už zná dokonale – a má mezi nimi i své favority. „Mám moc rád Moravský Vaječný Tradiční. Jakoby to byl domácí vaječňák, je lahodný, vanilkový. Oblíbil jsem si taky Saint Hubert’s Liqueur pro jeho bylinnou, ale přesto jemnou chuť a energeticky osvěžující Spicy,“ vyjmenovává své oblíbené nápoje z Metelkovy produkce.
Dnes je nadšený, že se pro likérku Metelka rozhodl. „Práce mě moc baví. Navíc máme kamarádskou partu, do které samozřejmě patří i nadřízení,“ říká. Velice si cení taky možnosti, že může poznávat nové chutě všech báječných likérů, které doposud neznal. „To ale samozřejmě vždy až po pracovní době,“ zdůrazňuje s úsměvem likérník, který se ve volném čase kromě koštování dosud neznámých nápojů věnuje sportu nebo hře na bicí nástroje.