Termín tohoto rodinného rituálu nebývá pevně stanovený, ale velká část hospodyněk na něj začíná myslet už v listopadu. Některé s potěšením a vidinou provoněného domova a ochutnávání ještě horkých zlomků lineckého, jiné s neblahou předtuchou dlouhých večerů u trouby, drobných popálenin a monotónního míchání krémů nebo mazání džemu. Prostě – pečení vánočního cukroví. Přestože se v poslední době rozšiřuje obliba nákupu vánočních dobrot u profesionálů, většina rodin není o domácí cukroví ochuzená. Kde se ale tento zvyk vlastně vzal?
Přestože cukroví jako jeden z atributů Vánoc se začalo, podobně jako v případě vánočního stromečku, prosazovat v 19. století, samotný zvyk připravovat v tomto čase něco sladkého má mnohem dávnější kořeny.
Sladkosti měly odhánět temné síly
Cukroví se váže až k pohanským obřadům spojeným s oslavami zimního slunovratu. Tato prosincová noc totiž byla považována za nejmocnější v roce. Tradovalo se, že při slunovratu je nutné dům a rodinu chránit před temnými silami.
Proto se připravovaly ochranné pokrmy a obřadní pečivo, leckdy i ve tvaru zvířete, které se zavěšovalo na ovocné stromy v sadu, nad vchodové dveře do stáje a do světnic k odehnání zlých sil. A co zbylo, rozdalo se mezi příbuzné. Magickou moc však pečivo neztratilo ani v moderní době, jen místo toho, aby o Vánocích odhánělo zlé síly, neodolatelně přitahuje mlsné jazýčky.
Historické druhy cukroví by možná dnes nebyly tolik populární, ale zase by zcela jistě měly sympatie výživových specialistů. Kdepak mouka a cukr! Hospodyňky používaly ovoce, med nebo ořechy.
Tradičním počtem druhů se nenechte svazovat
Do 16. století pak datujeme první ryze vánoční pečivo – vánočku. Byla prvním cukrovím, které nebylo upečené z medu. Pletená vánočka se vyvinula se z bílého obřadního chleba a její oválný tvar symbolizuje děťátko v povijanu. Lidovou, doma pečenou dobrotou se ale stala až v 18. století. Jemné a vláčné pečivo, kterému se říkalo také štědrovka, pleténka, húska, calta, pletanka, pletenice, ceplík, žemle, štrucka nebo štricka patří na štědrovečerní stůl dodnes.
Pečení vánočního cukroví každopádně v minulých stoletích nebylo všeobecně rozšířené. Finanční náročnost z něj činila záležitost pro majetnější rodiny. A tolik druhů, jaké často vídáváme a ochutnáváme v dnešní době, je spojeno až s minulým stoletím. Tradičně se peklo 7 nebo 12 druhů cukroví, které na vánočním stole nesmělo chybět. Ale tradičním počtem druhů bychom se dnes rozhodně neměli nechat svazovat, důležité je, že se při jeho přípravě sejde rodina a jen tak si povídá třeba o tom, jaké byly Vánoce dřív, kdy ještě nebylo tolik spěchu.
Zůstat i po svátcích FIT? Pracujte s ovocem
Tak jako do jiných gastronomických oblastí, taky do cukrářství v posledních letech výrazně pronikají trendy zdravého stravování. A vyhnout se samozřejmě nemohly ani vánočnímu cukroví. Nejvíce je to znát ve snaze o náhradu základních surovin. Namísto klasické bílé mouky se používá mouka špaldová, celozrnná a pohanková. Bílý cukr se nahrazuje cukrem třtinovým nebo stévií a leckdy se sladká chuť navozuje medem, datlemi, fíky či agávovým sirupem.
Vrcholem FIT cukroví jsou pak jeho raw varianty z datlí a dalšího sušeného ovoce s kakaem, kokosem a ořechy. Jeho výhodou je kromě výživových hodnot a zdravotních následků také fakt, že se hospodyňky jeho přípravou nemusejí stresovat už na konci listopadu.
Co se taky tradovalo o vánočním pečení
Péct se mělo jen z mouky z vlastní úrody, aby přišel hojný rok. Z těst se slévá voda a přidávala se do krmení kravám, aby v dalším roce hodně dojily. Hospodyňka při zadělávání těsta otírala ruce o stromy, aby dobře plodily. Připálené nebo popraskané pečivo znamenalo neštěstí a smrt v rodině. Do vánočky se zapekla mince, kdo ji našel, měl zaručené bohatství a zdraví po celý příští rok. V některých krajích se do vánočky zapekl zelený hrášek, kdo ho našel, měl mít celý rok pouze štěstí.
A kdy se pouštíte do přípravy vánočního cukroví vy? Jaké druhy na vašem štědrovečerním stole nesmějí chybět? A používáte pro dochucení také špetku něčeho ostřejšího? Dejte nám vědět na naší facebookové stránce nebo Instagramu, budeme rádi za vaše fotky i recepty!