Když Milan Metelka začínal v roce 1992 s obnovou rodinné likérnické tradice, která sahá až do roku 1934, mohl se spolehnout na to, že mu jeho nejbližší nezištně pomohou. Jejich podpora nebyla jen verbální, nýbrž se do budování dobrého jména značky přímo zapojili. V likérce fungující ve skromných podmínkách rodinného domu v Moravských Prusích jeho táta i maminka pracovali, například stáčeli likéry nebo lepili etikety, do začátků mu taky věnovali starého žigulíka. A protože rodina Metelků drží pevně při sobě, do rodinného podnikání se záhy zapojila i Milanova sestra Zlata Zelová. Neodmyslitelnou součástí firmy je již celých 26 let.
„Bratrovi jsem pomáhala úplně od začátku, ještě než se likérka rozběhla. Počítala jsem s tím, že časem do firmy nastoupím a vzhledem k ekonomickému vzdělání budu dělat hlavně účetnictví. Měla jsem pak na starosti faktury, mzdy, osobní doklady, ale taky celní papíry a zajišťovala jsem i dopravu zboží,“ vzpomíná na nelehký start podnikání usměvavá dáma, které dal komunistický režim pocítit, že její otec Bohumil strávil jako údajný představitel buržoazie tři roky u „černých baronů“. Na maturitní obor na Střední ekonomické škole v Prostějově musela pro svůj „třídní původ“ zapomenout, dostala se jen na dvouletý obor. Maturitu si jen díky vlastní neodbytnosti a vytrvalosti doplnila až později, při zaměstnání, během tříletého studia školy ve Vyškově.
Kromě toho, že zajišťovala veškeré účetní operace, byla od první chvíle pro svého bratra pravou rukou, oporou a nezbytnou pomocnicí, která pomáhala zajistit praktický chod likérky. Právě rodina taky jako první vždy ochutnávala a hodnotila všechny likéry, jejichž pravé receptury Milan Metelka hledal ve své laboratoři. „Nejvíc mi chutnají likéry z řady Milky, konkrétně druhy Whisky flavour, Caramel a Coffee a mám ráda také griotku, kterou bratr vyvinul pro společnost Bartida,“ přiznává Zlata Zelová.
Situace se trochu změnila poté, co se likérka Metelka propojila se společností R. Jelínek a výroba se z Moravských Prus přesunula do nové haly ve vizovickém areálu. „To znamenalo přechod na podvojné účetnictví, které pro nás začala dělat jiná firma. Já jsem začala vypomáhat v provozu. Pak se firma přestěhovala do Vizovic a ve Vyškově jsme otevřeli Metelka Liquor Shop. Od té doby pracuji jako vedoucí v této prodejně a současně pořád vypomáhám Milanovi jako jeho asistentka,“ popisuje změny ve svém pracovním zařazení Zlata Zelová.
V komorním obchůdku v historickém centru hanáckého Versailles, jak bývá Vyškov také nazýván, nabízí zákazníkům jak všechny produkty likérky Metelka, tak i výběrové, raritní či luxusní likéry a destiláty jiných značek z České republiky i ze světa. „Je to zajímavá a různorodá práce. Jsem moc ráda, že jsem v obchodě v kontaktu s lidmi. Máme stálé zákazníky, u nichž už vím, pro co si přijdou, ale taky nové, kteří si přijdou vybrat, poradit se, popovídat si,“ říká o jediném obchodě svého druhu na střední Moravě sestra Milana Metelky. A o který Metelkův likér je tady největší zájem? Podle jejích zkušeností je to jednoznačně St. Hubert‘s. „Je to velmi povedený bylinný likér, je oblíbený a hodně se prodává. Já ho ale nepiju, protože nemám ráda bylinky,“ usmívá se Zlata Zelová. Kromě kamenného obchodu má na starosti také firemní eshop a kompletování potřebných podkladů pro účetní firmu a pracovní smlouvy a mzdy všech zaměstnanců.
Jakkoliv ji práce Metelka Liquor Shopu těší, nejvíce radosti zažívá ve chvílích, které může strávit v kruhu nejbližších. „Nejradši jsem doma s rodinou a hlavně s třemi vnoučaty,“ dodává šťastná babička.