Když cukrář potká likérku: Spolupráce Josefa Maršálka a likérky METELKA

Sladký svět cukrářských delikates a bohatá tradice výroby likérů se spojily v jedinečné spolupráci. Josef Maršálek, známý mistr cukrařiny, oslovil rodinnou firmu METELKA s nápadem vytvořit speciální edici vaječných likérů. Cesta k jejich vzniku však nezačala úplně hladce.

„Když mi poprvé přišla zpráva od Josefa Maršálka na Whats-App, myslel jsem si, že je to falešný účet,“ směje se provozní ředitel likérky Jan Metelka. „Ale nevzdal se a nakonec mi zavolal. Děkuju za to. Teprve pak jsem pochopil, že je to skutečně on.“

Po prvotním nedorozumění už šlo vše jako po másle – nebo spíše jako po smetanovém likéru. „Josef už měl přesnou představu o chutích. Naše výrobky znal, a když ochutnal náš vaječňák, věděl, že s námi chce spolupracovat,“ říká Jan Metelka. Společně pak vytvořili dva nápoje: vaječný likér s indonéskou vanilkou a slaný karamel s tonka fazolemi. A právě s těmito semeny plodů stromu silovoň obecný byl přece jen trochu problém. „Abychom je mohli přidat a dochutit likér, museli jsme je nejdřív rozdrtit na prach. Jenže tonka fazole jsou neskutečně tvrdé. Zkoušel jsem různé metody, nic nepomáhalo. Až úplně poslední možností byl starý strejdův mlýnek na kávu. A naštěstí to vyšlo. Fazole jsme pomleli, poseděli, popovídali u štamprlky slivovice a byl to nakonec pěkný večer,“ usmívá se Jan Metelka.

Výsledkem je limitovaná edice 2000 lahví, kterou Josef Maršálek prodává pod svou značkou. „Naše spojení dává smysl – cukrařina a likéry k sobě prostě patří,“ dodává Jan Metelka. A jak to vypadá do budoucna? „Josef chce s námi pokračovat a mluví i o receptech, které by využívaly naše produkty. Máme se na co těšit!“

Edici unikátních likérů lze zakoupit na e-shopu www.marsalkovo.cz