Jamajka a rum k sobě patří stejně neodmyslitelně jako k Francii víno, Rusku vodka nebo k České republice pivo. Pro všechny tyto „národní“ nápoje ale platí, že jejich velmi kvalitní příklady mohou vzniknout i jinde. Black Stamp od společnosti METELKA je toho důkazem.
Milan Metelka vytvořil vynikající blendovaný jamajský rum z destilátů stařených průměrně pět let v sudech z bílého dubu. Nemohl by samozřejmě nést přívlastek „jamajský“, kdyby se k jeho výrobě nepoužívala kvašená melasa z cukrové třtiny a tradiční destilační metoda zvaná Pot Still. Tak jako jiné jamajské rumy také Black Stamp dosahuje lehké sladkosti a krásné tmavé barvy přimícháváním zbytku melasy do finálního produktu. I znalci pak na výsledném produktu likérky METELKA oceňují jeho plnou a intenzivní rumovou chuť a vůni s jemným nádechem směsi sušeného ovoce.
Jamajský rum je základ
Přestože je Black Stamp vůbec první pravý třtinový rum s etiketou METELKA, likérka má s výrobou tradičního nápoje přezdívaného „krev Karibiku“ bohaté zkušenosti. Jedinečné likérnické schopnosti Milana Metelky totiž pro tvorbu rumové receptury využilo již několik renomovaných značek. Při přípravě Black Stamp zúročil nejen své vědomosti z přípravy rumu pro jiné značky, ale také zkušenosti degustační. „Ve skladu Metelka Liquor Shopu jsou různé druhy rumů, například z Panamy, Dominikánské republiky, Barbadosu, Jamajky nebo Kuby. Všechny je dokonale znám – vím, jak voní a jak chutnají. Ale taky dovedu posoudit jejich ekonomickou náročnost. Při tvorbě receptury Black Stampu jsem hledal průsečík vůně, chuti, kvality a přijatelné ceny. Základem je proto jamajský rum,“ nechává Milan Metelka nahlédnout do zákulisí blendování.
Sám prý ani nedokáže odhadnout, kolik rumů v životě zkusil. „Číslo ze mě nedostanete, to se snad spočítat nedá. Bylo jich prostě hodně,“ usmívá se a zdůrazňuje, že v posledních letech už mu k degustaci stačí jen čich. „Už ani neochutnávám. Nemusím, mně stačí jenom přivonět. Vůně mi poskytuje tak komplexní informace o nápoji, že chuť nepotřebuji. Používám ji jen výjimečně, například když finalizuji výsledný produkt. Možná si lidé myslí, že při vývoji nových receptur nebo obecně při své práci často konzumuji alkohol. Tak to ale není. Já pracuji hlavně s vůní, to je pro mě dostatečné. Ochutnávám až na konec a také dávám ochutnat někomu jinému,“ popisuje proces vzniku nového nápoje.
Na začátku bylo dvacet vzorků
Pro výběr konečné verze rumu Black Stamp připravil Milan Metelka dvacet vzorků, z nichž se do užšího finále probojovaly čtyři. Vybroušení finální varianty ani netrvalo moc dlouho – zhruba dva měsíce. A to navíc jen proto, že při blendování je nutné nechat vzorky uzrát. A čím nakonec vítězný vzorek svého autora přesvědčil? „Byla to jeho silná, skutečně intenzivní vůně a chuťová výraznost. Za tím jsem tvrdě šel. Chtěl jsem, aby si vůně člověka podmanila, aby si řekl, že je to přesně to, co hledal. Dokonce jsem se setkal s názorem, že některým intenzitou připomíná tuzemák. V této souvislosti mně to nevadí, protože se nám tak silné vůně podařilo docílit bez dodávání aromatu naprosto přirozenou cestou,“ říká s hrdostí likérník.
Z celého jeho vyprávění je přitom znát, že svůj vlastní rum vyvíjel hlavně pro radost. „Nechtěl jsem konkurovat značkám, pro které jsem rumy v minulosti vytvořil. Mým cílem bylo vyvinout nápoj, který se může měřit cenou s rumy v nižší cenové kategorii, ale kvalitou je bude natolik převyšovat, že zákazníky neodradí ani o něco málo vyšší cena. A podle dosavadních prodejů si troufám tvrdit, že se to podařilo,“ je potěšen obrovským zájmem Milan Metelka.
Je přesvědčený, že pomohl na svět velmi kvalitnímu, ale současně cenově přijatelnému produktu, který má šanci na trhu. „Vymyslet nápoj za tisícovku nepovažuji za nic složitého, ale nabídnout kvalitu za příjemnou cenu, to už pro mě byla výzva. Myslím, že se to povedlo a že bude Black Stamp lidem chutnat,“ věří Milan Metelka a radí Black Stamp konzumovat při pokojové teplotě nebo mírně vychlazený. „Nalijte si jej do klasické degustační skleničky bez jakékoliv přísady a v klidu vychutnávejte,“ doporučuje.