Priessnitz – Podmanivá esence Jeseníků

Říká se, že Jeseníky jsou nejkrásnější hory u nás. Nemusíte s tím souhlasit, ale pravdou je, že malebná krajina, nespoutaná příroda, zalesněné hřebeny, horské louky, divoké říčky a potoky tvoří dohromady jedinečný soubor, za kterým přijíždějí tisíce turistů. Nejezdí ale jen kvůli horskému ráji s přírodními, historickými i technickými poklady. Míří také do Priessnitzových léčebných lázní, které mají ideální mikroklima pro léčení především dýchacích cest, potíží krevního oběhu a nervové soustavy. A tady, v lázeňsky poklidném tempu, obklopeni horami, si mohou vychutnat voňavou esenci Jeseníků – je ukryta v každé kapce bylinného likéru Priessnitz. Autorem originální receptury podmanivého nápoje je Milan Metelka.

Likér byl vyroben na počest českého přírodního léčitele Vincenze Priessnitze (1799–1851), objevitele účinku chladné vody pro léčbu a zakladatele prvního vodoléčebného ústavu na světě. Jeho receptura je vyváženou směsí citrusových plodů a hlavně dvanácti bylin macerovaných v kvalitním lihu. Milan Metelka nápoj přizpůsobil nejnovějším poznatkům o chuti a vůni bylinných likérů a také požadavkům zákazníků. Priessnitz je prostě originálním pitím pro všechny příležitosti.

Většina se prodává jen v Jeseníku, likér ale koupíte také u Metelky
Jedinečný nápoj, v němž ucítíte třeba špetku lékořice, levandule, pomerančové kůry i trochu pelyňku, vyrábí likérka Metelka a společnost Rudolf Jelinek jej pak plní do láhví. Nebylo tak tomu ale vždy. „Recepturu jsem vyvinul pro jinou likérku, ale ta zkrachovala. Priessnitozvy léčebné lázně ovšem chtěly v produkci pokračovat. Od roku 2013 vyrábíme zhruba deset tisíc lahví jednou za tři roky,“ řekl Milan Metelka.

Téměř veškerou produkci Priessnitze mohou prodávat výhradně obchody přímo v Jeseníku. „Devadesát procent likéru se prodává přímo v areálu lázní. Z toho deset procent spotřebuje náš gastronomický úsek. Většinu lahví si ale koupí zákazníci našeho značkového ´butiku´ na recepci, v informačním centru a v lázeňském obchůdku. A díky klientům, kteří si jej koupí, pak likér jako upomínkový předmět šíří dobré jméno našich lázní po celé České republice, ale taky mimo ni,“ sdělila obchodní ředitelka Priessnitzových léčebných lázní Kateřina Tomášková. Zbývající část produkce je podle ní dostupná v prodejnách po celém Jesenicku nebo v lokálních restauracích. „Ročně se všemi distribučními cestami prodá mezi pěti a šesti tisíci lahvemi,“ dodala Tomášková.

Díky dobrým vztahům s lázněmi však může Priessnitze prodávat i Milan Metelka, a to jak v eshopu, tak ve vyškovském obchůdku. „Několik zákazníků se po likéru ptalo, telefonem nebo e-mailem, jeden dokonce až z Karlových Varů. Proto jsem rád, že si Priessnitz můžou koupit i u nás,“ dodal Metelka.

Sám zakladatel lázní by asi nepovolil ani skleničku

Pokud je Priessnitz podáván ve správné teplotě, která je 8 až 10 °C, rozvinou se všechny chutě a vůně, jimiž Milan Metelka likér naplnil. Výborně vychází i ze srovnání s konkurenčními výrobky, zvlášť pro ty zákazníky, kteří upřednostňují voňavé bylinky před cukrem. „Priessnitz má příjemnou bylinnou, mírně nahořklou chuť. Je jemnější než Becherovka a v porovnání s jinými podobnými nápoji je méně sladký, což mi vyhovuje,“ charakterizovala jesenický likér Tomášková.

Přestože nese jméno Priessnitz, sám zakladatel světoznámých lázní by svým pacientům pravděpodobně nepovolil ani jednu štamprli. Na rozdíl od konkurenčního Johana Schrota Vincenz Priessnitz alkohol nedoporučoval, preferoval čistou pramenitou vodu a to jak pro zevní, tak pro vnitřní použití. „Byliny by využíval spíše jako přísady do koupelí a zábalů pro jejich léčivé účinky nebo také v kuchyni. Věřím ale, že díky kombinaci výjimečných bylin a jejich účinků může člověku a jeho zdraví prospět i likér, samozřejmě v malém množství,“ dodala s úsměvem obchodní ředitelka lázní.