Pro míchané nápoje zajímavý doplněk, pro cukráře nezbytnost

Vaječný likér je nejen lahodné pití, které zaručeně zpříjemní chvilky domácí pohody, ale má i další využití – ať už v legendárních míchaných nápojích s originální recepturou a za pár korun, tak především jako nezbytná a tu pravou chuť dodávající ingredience pro cukráře.

Je libo vejce se špenátem nebo semafor?
V době, kdy jsme si o luxusních koktejlech s rumem, tequilou nebo whisky mohli nechat zdát, si podnikaví Češi vymýšleli recepty na míchané nápoje z tehdy dostupných surovin. A vaječný likér patřil mezi hojně používané složky. Dodnes si tak díky invenci lidových barmanů můžete sami doma vyzkoušet nápoje, které mají i zajímavé názvy.

Tak třeba koktejlu kombinujícímu peprmintový likér a vaječný likér se říkalo vejce se špenátem, žabí hlen nebo flusanec. Při dodržení speciálního výrobního postupu pak ze stejné kombinace může vzniknout nápoj, který byl nazýván kvůli svému vzhledu vojenský mozek, zelený mozek nebo četař. Nahradíme-li zelenou griotkou, pak vyrobíme mozek, výměnou griotky za višňový likér pak mozek v krvi. A pokud si troufneme na trojkombinace peprmintky, vaječňáku a griotky, můžeme se dopracovat k semaforu…

Od likérových špiček k bábovce
Nízký obsah alkoholu a charakteristická chuť však vaječný likér předurčuje hlavně k širokému uplatnění v cukrárnách. Je hodně typů sladkostí, kde je ajrkoňak přísadou nezbytnou (co by třeba byly koňakové špičky bez vaječného koňaku?), a pak je spousta výrobků, jejichž chuť získává přidáním vaječňáku další kvalitu – bábovky, řezy, sušenky, pralinky, ale taky větrníky, věnečky… byl by to dlouhý výčet. Prostě, vaječný likér se v kuchyni nikdy neztratí.

Potvrzuje to i olomoucká cukrářka Eva Jurečková, která kouzlí své dorty a zákusky pod značkou U mlsné kočky. „Vaječný likér je tradiční cukrářská přísada. Je nezbytností pro koňakové špičky, přidává se do pohárů nebo do vánočního cukroví, třeba do vosích úlů nebo slepovaných ořechů. Já z něj vyrábím taky krém do profiterolek a cukroví nebo skleničky s pěnou z vaječného koňaku a čokoládovou pěnou,“ vyjmenovala.

Využití vaječného koňaku nepodléhá cukrářským módním trendům, jeho popularita však tradičně roste se svátky. „Je spojený s některými tradičními vánočními a velikonočními cukrářskými výrobky. A důležitá je taky rodinná tradice, protože spousta receptů na vánoční cukroví se dědí z generace na generaci, a pokud má rodina odzkoušené recepty, tak se málokdy nahrazují něčím jiným,“ dodala cukrářka.

Když se k nezaměnitelné chuti přidá ještě nápaditost cukráře, mohou vzniknout vizuálně a hlavně chuťově podmanivé zákusky. „Dnešní cukráři jsou velmi kreativní a dokážou zkombinovat zdánlivě neladící suroviny a vytvořit unikátní dezert nebo převést například drink do podoby dezertu,“ zmínila „mlsná kočka“, která pro vás připravila jednoduché recepty na mini bábovky a mini věnečky s vaječným koňakem.